subota, 20. siječnja 2018.

DRUGOVI, KULTURA JE VAŽNA

U svojim zatvorskim bilješkama talijanski komunist Gramsci zapisao je: Budale, kultura je važna! Malo oštro! Drug Gramsci bio je obrazovan čovjek i znao je da sa kompanjonima mora oštro. Na prvu! Bio je ogroman preokret, Od sada umjesto šakama drugovi će se morati boriti i glavom za novi društveni poredak. Došao je kraju jedan mit – mit o radničkoj klasi. S ulica ideolozi novoga poretka sele se u salone. Pardon – unutar sistema. Ili još bolje u sistem. 
Boljševizam koji je sebe proglasio Mesijom – spasiteljem svih obespravljenih mijenja boju, sistem nastupa, Sve osim palača koje je drpio graditeljima i vlasnicima. Ma živo se njima fućkalo za radničku klasu. Baršun i svila na krevetima carskim i bogataškim bili su njihova religija a sve ostalo bilo je prodavanje magle zaodjenuto dubokoumnim mudrovanjem nesvršenih studenata i trećerazrednim filozofima kojima su djela štampana na vagone o državnom trošku. Uostalom država je bio sistem koji je služio njima. Gramsci a prije njega i Lukacs uočili su krah te laži. Uostalom svaka laž, ma kako bila u početku primamljiva istroši se. Bila pročitana. Ili još preciznije uništi one kojima je namijenjena. Cilj je ostao isti od Edena – mijenjala se samo filozofija obrade i obrađivani. Radi se jednostavno o tome da se svaki materijal troši. 
Proleteri, proleterska revolucija stvari su prošlosti – u novom vremenu nova roba, stare ideje – nova ambalaža, a cilj isti. Novoboljševici fina su gospoda – istina ponekad ipak ispod skuta proviri «stari vrag». Ma koliko se trudili nemoš' sakriti što jesi! Primitivni nasilnici koji ne trpe uljuđenost Zauzeše oni medije, kulturu, osnovaše neke civilne udruge kao paralelnu vlast koja nije nikome odgovorna ni od koga izabrana – ta oni ionako na sve dođoše po liniji. Moš' mislit intelektualce tipa Zupa, Šnajder, novinare Lovrićka, Dežulović, Pavičić, Tomić, Latin, Modrićka…pa zamisli Puhovskog kao onoga koji štiti ljudska prava. 
Pa kada mi onaj Lučić – predsjednik novinarske udruge bez ijednog relevantnog novinarskog članka (moram priznati da dosta čitam novine, ali ne vidjeh nijednog njegova članka) izjavi kako su mediji četvrta vlast onda mi je jasno da je izvrsno shvatio Gramscia i Marcusea. U svakoj ludosti ima sistema. Glavna im je fora zamjena teza. Tako splitski birtijaš Jurica Pavičić traži da Crkva prije nego dobije svoju zgradu dokaže i pokaže svoj kulturni program. Kome? Naravno njemu. Samo nije rekao u kojoj se birtiji nalazi. 
Nađe se i nekakav specijalist za žensko donje rublje koji bi raspravljao u crkvenoj arhitekturi i crkvenim financijama i blagoslovu obitelji. 

x

Nema komentara:

Objavi komentar