utorak, 18. listopada 2022.

LUDILO OD ČOVJEKA

 Frenki je bio zakon. Ne mislim na Sinatru. Naš Frenki bio je običan, pomalo onako udaren tip po mjerilima mnogih ljudi. Često kontra svih u društvu. Uvijek je imao svoje mišljenje, neke svoje vijuge u životu. U nekim stvarima ispred vremena. U drugima iza vremena. Nikako uklopljiv u vrijeme sadašnje. U vremenima kada su svi bili za socijalizam Frenki je hvalio kapitalizam, Onda došla vremena da komunisti hvale kapitalizam i sami postaju kapitalisti on je počeo hvaliti komunizam.

Svi pričaju o 21 stoljeću, o znanosti, napretku, novim vrijednostima i sličnim novogovornim stvarnostima. Svima mobitel u ruci, hodaju cestom, ulicom, seoskim puteljkom poput zombija buljeći u dlan želeći mbiti u tijeku svjetskih, domaćih, uličnih ili seoskih prekoplotnih novosti Frenki promatra ljude i ne može se načuditi u što su se ljudi pretvorili. Žena i muž, ili u novogovoru partner i partnerica sjede u kafiću i razgovaraju sms porukama. Više nitko nikoga ne gleda u lice.

Frenki nema mobitela, nije e-građanin, nema mobilnog bankarstva. Kada nešto treba ode tamo kamo treba, pita koga treba. Govore mu to da to ima na toj i toj stranici te i te firme ili te i te ustanove. On svima strpljivo objašnjava da nema kompa, ni moba, ni mail adrese i da ne misli sve to imati jer mu osobno ne treba, niti se misli time opterećivati. Jedino što ima od tih novotarija jest kartica za tekući račun tako da mu mogu isplatiti mirovinu.

Čak se ni doktoru nije dao kada je obolio. Razlog je da doktor gleda i pipka ili tipka po kompu, a njega jedva da i pogleda , kamoli pregleda.

Frenki je ovih dana upao u nove nevolje, Nikako ne može shvatiti da imati svoj stav, drugačiji od onih koji kroje način javnog komuniciranja. svoje mišljenje i izreći ga javno može biti proglašeno govorom mržnje. Da se razumijemo, on ne mrzi nikoga, ima samo svoje mišljenje. Muči ga problem; smije li misliti, govoriti, nikoga ne vrijeđajući, ili mora ići tražiti dozvolu - što, kako i kada mora i smije govoriti, misliti...

Da se razumijemo, nije Frenki neki zatucani ruralac, čita on knjige, i to ozbiljne. Trenutno ga zanimaju Orwelove knjige: Životinjska farma i 1984.    

Nema komentara:

Objavi komentar